vr 09 aug 2019

De Nederlandse Filmnacht: INSTINCT op 27 september in 23 filmtheaters

Tijdens de Nederlandse Filmnacht op vrijdag 27 september vertonen 23 filmtheaters onder de vlag van het Nederlands Film Festival de nieuwe film INSTINCT. INSTINCT, met in de hoofdrollen Carice van Houten en Marwan Kenzari, is het regiedebuut van Halina Reijn en tevens de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2019. Deze voorpremières vinden plaats op dezelfde avond als de rode loper-première van INSTINCT. De Nederlandse Filmnacht omvat film, thematische verdieping en een speciaal georganiseerd randprogramma.

Locaties

Filmhuis Alkmaar
De Lieve Vrouw Theater en Filmhuis
Het Ketelhuis
Filmtheater Gigant
Focus Filmtheater
Chassé Theater & Cinema Breda
Filmhuis Bussum
Filmhuis Lumen
Filmhuis Den Haag
Filmhuis De Keizer
Gruitpoort
Natlab
Filmschuur
De Cacaofabriek
Filmtheater Hilversum
Lumière
LUX
LantarenVenster
Filmhuis de Domijnen
Hoogt on Tour – locatie: de Nijverheid, Utrecht
De Klinker
Filmtheater de Fabriek
Luxor
INSTINCT

Carice van Houten speelt in de psychologische thriller INSTINCT Nicoline, een psychologe in een TBS-kliniek die verstrikt raakt in een machtsspel met haar cliënt Idris. Idris, gespeeld door Marwan Kenzari, staat op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Nicoline is sceptisch en probeert zijn verlof te verhinderen, waardoor Idris langzaam transformeert in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag.

Bijrollen zijn voor onder meer Marie-Mae van Zuilen, Ariane Schluter, Betty Schuurman, Pieter Embrechts, Tamar van den Dop, Robert de Hoog, Juda Goslinga en Akwasi Owusu Ansah. Het scenario van Instinct is geschreven door Esther Gerritsen op basis van een idee van Halina Reijn naar aanleiding van ware gebeurtenissen.

De Nederlandse Filmnacht

Dit is de vijfde editie van de Nederlandse Filmnacht. Eerdere edities van de Nederlandse Filmnacht stonden in het teken van STOP ACTING NOW (2016), BROERS (2017), NIEMAND IN DE STAD (2018) en DIRTY GOD (2019). De Nederlandse Filmnacht brengt de Nederlandse artistieke film dichter bij het publiek en wordt georganiseerd door het NFO (Nederlands Filmtheater Overleg), Eye Filmmuseum, het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Deze editie komt tot stand in samenwerking met September Film en de deelnemende filmtheaters. Instinct is geproduceerd door Topkapi Films in samenwerking met Man Up, het productiebedrijf van Halina Reijn en Carice van Houten. September Film brengt de film op 3 oktober uit in de Nederlandse bioscopen.

De vijfde Nederlandse Filmnacht vindt op 27 september 2019 vanaf 21:00 plaats, na de officiële première van Instinct op het Nederlands Film Festival in de Stadsschouwburg Utrecht. Tickets zijn verkrijgbaar via de deelnemende theaters.