vr 09 aug 2019

De Nederlandse Filmnacht: INSTINCT op 27 september in 23 filmtheaters

Tijdens de Nederlandse Filmnacht op vrijdag 27 september vertonen 23 filmtheaters onder de vlag van het Nederlands Film Festival de nieuwe film INSTINCT. INSTINCT, met in de hoofdrollen Carice van Houten en Marwan Kenzari, is het regiedebuut van Halina Reijn en tevens de openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2019. Deze voorpremières vinden plaats op dezelfde avond als de rode loper-première van INSTINCT. De Nederlandse Filmnacht omvat film, thematische verdieping en een speciaal georganiseerd randprogramma.

Locaties

Filmhuis Alkmaar
De Lieve Vrouw Theater en Filmhuis

Ingeleid door Joost Broeren, met Nederlandse Filmquiz na afloop.

Bestel tickets

Het Ketelhuis

Ingeleid door Bobby Fay Brandsen van het Filmkrant Lab, met live poetry en DJ.

Bestel tickets

Filmtheater Gigant

Wordt vertoond met de film TBS (2008), van Pieter Kuijpers, en een crimineel lekker drankje.

Bestel tickets

Focus Filmtheater
Chassé Theater & Cinema Breda

Met DJ in de foyer. Ingeleid door Tim Bouwhuis van het Filmkrant Lab, over de beeldtaal van INSTINCT.

Bestel tickets

Filmhuis Bussum

Met glaasje bubbels, Hollandse hapjes, rodeloper-filmpje en kort online interview met Halina Reijn en Carice van Houten.

Bestel tickets

Filmhuis Lumen

Ingeleid door Remco Efde van het Filmkrant Lab.

Bestel tickets

Filmhuis Den Haag

Met pubquiz en borrel.

Bestel tickets

Filmhuis De Keizer

Ingeleid door Laura de Lange van het Filmkrant Lab.

Bestel tickets

Gruitpoort

Met nagesprek over het beeld van TBS’ers, in de film en in de maatschappij: met oa. Jos Spijkers, die als theatermaker dit najaar opnieuw in een TBS-kliniek een voorstelling zal maken.

Bestel tickets

Natlab

Ingeleid door Alex Mazereeuw van het Filmkrant Lab.

Bestel tickets

Filmschuur

Met kort hoorcollege en nagesprek over gedragsinterpretatie en manipulatie met Fons Diepenveen, creatieve therapeut op TBS-afdeling.

Bestel tickets

De Cacaofabriek

Ingeleid door Sam Duijf van het Filmkrant Lab.

Bestel tickets

Filmtheater Hilversum

Met glaasje bubbels, Hollandse hapjes, inleiding bij de film, rodeloper-filmpje en achteraf een kort online interview met Halina Reijn en Carice van Houten.

Bestel tickets

Lumière

Met een performance door leerlingen van de Toneelschool en een korte lezing door Wouter Greven van het Filmkrant Lab. Afsluiting met een performance en een borrel.

Bestel tickets

LUX

Met inleiding, rodeloper-item en online interview. Achteraf een pop-up performance van het dansgezelschap van Jens van Daele.

Bestel tickets

LantarenVenster

Avond gehost door Rotterdams Open Doek en IFFR Young Network, met een borrel achteraf.

Bestel tickets

Filmhuis de Domijnen

Inleiding door Wouter Greven van het Filmkrant Lab. Met rodeloper-filmpje en kort online interview met Halina Reijn en Carice van Houten.

Bestel tickets

Hoogt on Tour – locatie: de Nijverheid, Utrecht

Met een door INSTINCT geïnspireerde groteske theater-randprogrammering door Marieke Heerema en een video-installatie van filmmaker, bioloog en DJ Frances Rompas.

Bestel tickets

De Klinker

Inloop met champagne en act van het Kunstencentrum in de foyer van de Rabozaal.

Bestel tickets

Filmtheater de Fabriek

Wordt vertoond met de film TBS (2008), van Pieter Kuijpers.

Bestel tickets

Luxor Theater

Met inleiding en afterparty.

Bestel tickets

INSTINCT

Carice van Houten speelt in de psychologische thriller INSTINCT Nicoline, een psychologe in een TBS-kliniek die verstrikt raakt in een machtsspel met haar cliënt Idris. Idris, gespeeld door Marwan Kenzari, staat op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Nicoline is sceptisch en probeert zijn verlof te verhinderen, waardoor Idris langzaam transformeert in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag.

Bijrollen zijn voor onder meer Marie-Mae van Zuilen, Ariane Schluter, Betty Schuurman, Pieter Embrechts, Tamar van den Dop, Robert de Hoog, Juda Goslinga en Akwasi Owusu Ansah. Het scenario van Instinct is geschreven door Esther Gerritsen op basis van een idee van Halina Reijn naar aanleiding van ware gebeurtenissen.

De Nederlandse Filmnacht

Dit is de vijfde editie van de Nederlandse Filmnacht. Eerdere edities van de Nederlandse Filmnacht stonden in het teken van STOP ACTING NOW (2016), BROERS (2017), NIEMAND IN DE STAD (2018) en DIRTY GOD (2019). De Nederlandse Filmnacht brengt de Nederlandse artistieke film dichter bij het publiek en wordt georganiseerd door het NFO (Nederlands Filmtheater Overleg), Eye Filmmuseum, het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Deze editie komt tot stand in samenwerking met September Film en de deelnemende filmtheaters. Instinct is geproduceerd door Topkapi Films in samenwerking met Man Up, het productiebedrijf van Halina Reijn en Carice van Houten. September Film brengt de film op 3 oktober uit in de Nederlandse bioscopen.

De vijfde Nederlandse Filmnacht vindt op 27 september 2019 vanaf 21:00 plaats, na de officiële première van Instinct op het Nederlands Film Festival in de Stadsschouwburg Utrecht. Tickets zijn verkrijgbaar via de deelnemende theaters.